Το νησί

Η  Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βόρειων Σποράδων, το δεύτερο νησί στη σειρά μετά τη Σκίαθο. Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος.

Στη Στάφυλο υπάρχει μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα).

Κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το κρασί της.

Αναφέρεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο Στάφυλος, γιός της Αριάδνης.

Μέρη επίσκεψης

Στο νησί μπορεί να επισκεφτεί κανείς αμέτρητα παραδοσιακά μέρη. Τα γραφικά σοκάκια, οι πολυάριθμες εκκλησίες, τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα μοναστήρια όπως η Ευαγγελίστρια του Σωτήρα, η μονή του Προδρόμου, η Παναγιά Ελιώτισσα, ο Άγιος Ταξιάρχης στο Βάτο, η Αγία Βαρβάρα αλλά και το Ενετικό Κάστρο των Γκύζη, η παλιά Επισκοπή, το Λαογραφικό μουσείο, το Αρχαίο Ασκληπιείο στη θέση Αμπελική και το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα κάνουν αξέχαστη και μοναδική τη διαμονή των τουριστών στο νησί.
Επιπλέον, δεν πρέπει να χάσει κανείς την επίσκεψη στα εργαστήρια των  παραδοσιακών καλλιτεχνών του νησιού, που δουλεύουν τον πηλό, το ξύλο, το γυαλί και το μέταλλο. Στη χώρα τα μαγαζιά παραδοσιακής λαϊκής τέχνης με χειροποίητα κεραμικά, κοσμήματα, ρούχα και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα είναι ιδανικά για αγορές.

Ακόμα, η Σκόπελος φημίζεται για τα παραδοσιακά φαγητά της, όπως είναι η Σκοπελίτικη τυρόπιτα. Στη χώρα μπορεί να απολαύσει κανείς υψηλής ποιότητας παραδοσιακό φαγητό σε οικονομικές τιμές ενώ αξίζει η επίσκεψη και σε άλλους γραφικούς οικισμούς του νησιού, όπως είναι τη Γλώσσα, ο Πάνορμος, το παλιό Κλήμα και το Έληος.

Οι επιλογές στη διασκέδαση είναι πράγματι ιδιαίτερες, καθώς πολλά από τα καφέ και τα μπαρ του νησιού έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Για τους επισκέπτες που είναι λάτρεις της φύσεως, η Σκόπελος δίνει τη δυνατότητα όμορφων διαδρομών στην εξοχή και στα δάση της που είναι γεμάτα από ελαιώνες, πεύκα, πλατάνια, συκιές, αμυγδαλιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα.

Αν έχετε σκάφος ή νοικιάσετε βάρκα, θα έχετε τη τύχη να κολυμπήσετε σε υπέροχες ερημικές παραλίες, ενώ οδικώς προσβάσιμες παραλίες είναι η Μηλιά, η ίσως ωραιότερη παραλία του νησιού με άμμο και βότσαλο, οι μικρές Αντρίνες με πρόσβαση από εύκολο μονοπάτι, η Καστάνη που έχει οργανωμένο beach bar, το Χόβολο δίπλα στο χωριό Έληος, το Λιμνονάρι, που πήρε αυτό τ’ όνομα απ’ τα ήρεμα νερά του, ο Στάφυλος που βρίσκεται μόλις 4 χλμ. από τη Χώρα και το Βελανιό. Στον Πάνορμο το μπάνιο κατά το σούρουπο είναι μια αξέχαστη εμπειρία, μιας ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό και μαγικό θέαμα.

Φαγητό

Στη Σκόπελο υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί με επιλεγμένο και φρέσκο φαγητό. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει παραδοσιακό φαγητό στη Χώρα όπου υπάρχουν πολλές ταβέρνες ενώ ένα πολύ ευχάριστο γεύμα είναι στη περιοχή του Αγνώντα και του Πανόρμου που ο ήλιος δύει ανταμώνοντας τη θάλασσα. Το Λιμνονάρι, ο Στάφυλος και το Λουτράκι είναι μερικά ακόμα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς για καλό φαγητό. Τέλος, στο Έληος τα παραδοσιακά ταβερνάκια και οι καφετέριες αποτελούν ευχάριστα σημεία συνάντησης προσφέροντας καλό φαγητό και ζεστό φιλικό κλίμα.

Διασκέδαση

Η Σκόπελος παρότι φημισμένη για την ησυχία που επικρατεί στο νησί, δίνει πολλές δυνατότητες για διασκέδαση. Η Χώρα έχει μια απίστευτη ποικιλία από καφετέριες και clubs όπως το «Μέρκουρος Bar», ο «Βράχος», ο «Άνεμος» κ.α., ενώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει ωραία μέρη για να περάσει το βράδυ του και σε άλλα μέρη του νησιού. Στο Έληος υπάρχει το «Παλατάκι» που θυμίζει μπυραρία Bistro και κάνει συχνά live ενώ το «Μανταλάκι» λίγα λεπτά μακριά προσφέρει τα καλύτερα cocktails στη περιοχή. Στη Γλώσσα, το «Μονόγραμμα», ένα café bar με live μουσική και τα «Πθαράκια» αποτελούν καλές λύσεις για μια βραδινή έξοδο. Στο Λουτράκι το «Γλύστρα» είναι κατάλληλο για νυχτερινή διασκέδαση, μιας που είναι ανοιχτός χώρος δίπλα ακριβώς στη θάλασσα προσφέροντας μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.  

Παραλίες -  Θαλάσσια σπορ

Η Σκόπελος φημίζεται για τις όμορφες πεντακάθαρες γαλαζοπράσινες παραλίες της, οι οποίες περιβάλλονται από αμέτρητα πεύκα. Μερικές μπορούν να ανακαλυφθούν είτε διασχίζοντας κάποιο μονοπάτι είτε φτάνοντας εκεί με κάποιο σκάφος.

Στο Έληος μπορείτε να επισκεφτείτε με τα πόδια τη παραλία Χόβολο και τη παραλία Άμμος, φημισμένες και οι δύο για τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη περιοχή και προσιτή με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή λεωφορείο είναι η παραλία του Αγίου Ιωάννη, το εκκλησάκι του οποίο είναι γνωστό και από τη ταινία Mamma Mia, η οργανωμένη παραλία της Καστάνης, η παραλία Μηλιά με τα απέραντα πεύκα της, οι μικρούλες Αντρίνες, ο Πάνορμος ιδανικός για μπάνιο αλλά και φημισμένος για το ηλιοβασίλεμα του και το Λιμνανάρι που συνδυάζει φαγητό με θάλασσα. Επιπλέον, το Βελανιό από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, συγκεντρώνει γυμνιστές αλλά και όσους αντέχουν το περπάτημα.

Συνοπτικές πληροφορίες

Παραλίες προσιτές μόνο με σκάφος

  •     Σάρρες
  •     Μαυράκι
  •     Εκατοπενηντάρι
  •     Φτελιά
  •     Νεράκι
  •     Σελίμη
  •     Χλια Στεφανί

Οργανωμένες παραλίες με beach bar και εστιατόρια

  •     Μηλιά
  •     Καστάνη
  •     Στάφυλος
  •     Αγνώντας
  •     Πάνορμος
  •     Νέο Κλήμα
  •     Λιμνονάρι

Αξιοθέατα – Μνημεία

Η Σκόπελος είναι γνωστή και για τα αξιοθέατα της, με τα πιο δημοφιλή να είναι το μεσαιωνικό κάστρο το οποίο χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας αλλά και ο Αϊ Γιάννης στο Καστρί, ένα μικρό εκκλησάκι πάνω σε βράχο, φημισμένο από τις σκηνές της ταινίας ''Mama Mia''. Επίσης, άλλα αξιοθέατα στο νησί είναι το σπίτι και μουσείο του συγγραφέα Παύλου Νιρβάνα, το Λαογραφικό μουσείο στη Χώρα με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα μοντέλα παλιών πλοίων και τα Σεντούκια, τάφοι στο όρος Καρυά από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Επιπροσθέτως, μπορεί κάποιος να βρει 360 εκκλησίες, πολλές από αυτές να βρίσκονται στη Χώρα.

Αϊ Γιάννης          
Το γνωστό σε όλους εκκλησάκι της ταινίας Mama-Mia, με μαγευτική θέα που επιλέγεται από πολλά ζευγάρια για το γάμο τους. Κοντά στο βράχο υπάρχει και μια όμορφη μικρή παραλία ιδανική για μπάνιο.

Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στη Χώρα, με συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, φωτογραφίες και χειροποίητα μοντέλα παλιών πλοίων.

Φάρος στο Γουρούνι    
Ο Φάρος αποτελεί έναν από τους παλαιότερους σε όλη την Ελλάδα, αφού κατασκευάστηκε το 1889. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, απέχοντας περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Γλώσσα. Το ύψος του φτάνει τα 16 μέτρα και το 1996 το Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε ως διατηρητέο μνημείο.

Μουσείο Παύλου Νιρβάνα       
Το ιστορικό μουσείο της Σκοπέλου φιλοξενείται στο σπίτι του Παύλου Νιρβάνα ή αλλιώς Πέτρου Αποστολίδη, παρέχοντας στον επισκέπτη στοιχεία από την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.

Κέντρο Φωτογραφίας
Το κέντρο φωτογραφίας της Σκοπέλου διοργανώνει διάφορες εκθέσεις με βασική να είναι το Φεστιβάλ Φωτογραφίας.

Μεσαιωνικό Κάστρο (13ου αιώνα)        
Το μεσαιωνικό κάστρο είναι χτισμένο στο πιο ψηλό σημείο της Σκοπέλου πάνω στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας.

Παλαιόκαστρο
Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο στον Πάνορμο όπου τα τείχη της ακρόπολης ξεχωρίζουν. Από εκεί ξεκινά και το μονοπάτι για τη Σπηλιά του Παν, ο οποίος ήταν ο θεός προστάτης των αγροτών συμβολίζοντας τη δύναμη της γέννησης και της φύσης.

Σεντούκια
Τα σεντούκια αποτελούν τάφους βασιλιάδων και πειρατών από τη Ρωμαϊκή περίοδο στο όρος Καρυά, που έχει θέα το νησί της Αλοννήσου. Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται μέσω ενός μονοπατιού περίπου μιας ώρας.

Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δανειστική Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Περσεύς Αθηναίος         
Το μουσείο που στεγάζεται στη Γλώσσα, χτίστηκε το 1926 και αναπαλαιώθηκε το 2007 από Σκοπελίτες Μαστόρους. Στο εσωτερικό του θα βρείτε εκθέματα και αντικείμενα από τη καθημερινή ζωή των ανθρώπων του νησιού.  

Αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου της αρχαίας Πεπαρύθου        
Πρόκειται για έναν ναό, που ανακαλύφθηκε το 1961 και είναι αφιερωμένο στον Ασκληπιειό.

Βράχος Δρακόσχισμα
Η πρόσβαση στο σημείο του βράχου γίνεται μέσω θαλάσσης ενώ ορατότητα υπάρχει και από τον δρόμο. Σύμφωνα με τον θρύλο ένας δράκος πριν 800 χρόνια εμφανίστηκε στο νησί και σκότωσε όλους τους κατοίκους του. Έτσι ο Άγιος Ρηγίνος αποφάσισε να τον εξοντώσει με αποτέλεσμα ο δράκος φοβούμενος πήδηξε στη θάλασσα από το σημείο του βράχου από όπου πήρε το όνομα.  

Κατοικία του Βακρατσά              
Πρόκειται για κτίριο του 18ου αιώνα που χρησιμοποιείται ως μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα από τη καθημερινότητα των πολιτών του νησιού.

Στάφυλος
Δίπλα από την παραλία βρίσκονταν το παλάτι του βασιλιά Στάφυλου που σήμερα έμειναν μόνο τα συντρίμμια του. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν όπως το στέμμα, ένα σπαθί και μερικά κοσμήματα βρίσκονται στο μουσείο του Βόλου.

Ναός της Γεννήσεως
Κάτω από το κάστρο, στη παλιότερη συνοικία της Χώρας, βρίσκεται ο ναός της Γεννήσεως του Χριστού, ο οποίος είναι και ο  μητροπολιτικός ναός της πόλης. Ο ναός χρονολογείται από το 1765 και έχει σύνθετη αρχιτεκτονική συνδυάζοντας τον τρουλαίο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με την τρίκλιτη βασιλική. Μπροστά στο ιερό υπάρχουν ακόμη κρύπτες από μάρμαρο, στις οποίες φυλάσσονται τα λείψανα παλιών ιερέων της εκκλησίας ενώ στο καμπαναριό της υπάρχει η καμπάνα που δώρισε ο Αλέξιος Ορλώφ στους Σκοπελίτες για τη συμμετοχή τους στη ναυμαχία του Τσεσμέ (1770), όπου καταστράφηκε ο τουρκικός στόλος.

Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίτσα του Πύργου)
Πρόκειται για ναό που ανήκει στο σύνθετο τετρακιόνειο σταυροειδή τύπο και βρίσκεται στον βράχο της Σκοπέλου. Το τέμπλο της εκκλησίας χρονολογείται τον 17ο αιώνα ενώ δίπλα στο ναό υπάρχει γραφικός μονόκλιτος ναΐσκος αφιερωμένος στους Άγιους Πάντες.

Ναός της Παναγίας Φανερωμένης
Ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης είναι μια μονόκλιτη βασιλική του 16ου – 17ου αιώνα που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Σκοπέλου. Πάνω από τη θύρα της εκκλησίας και σύμφωνα με την επιγραφή φαίνεται να υπήρξε μετόχι της μονής Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους.

Μονή Αγίου Ρηγίνου
Ο Άγιος Ρηγίνος ήταν ελληνικής καταγωγής και έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Σαν επίσκοπος Σκοπέλου συμμετείχε στην Σαρδική σύνοδο και μαζί με περισσότερους από 300 άλλους αρχιερείς καταδίκασαν την αίρεση του Αρείου. Βασανίστηκε για να απορρίψει την πίστη στο Χριστό και στο τέλος αποκεφαλίστηκε μαζί με άλλους μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστης. Προς τιμήν του, το 1728 έξω από τη πόλη, κτίστηκε εκκλησία για τον πολιούχο της Σκοπέλου.  

Μονή Αγίου Ιωάννη στο Κοτρωνάκι
Η μονή του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται Ν.Α της πόλης της Σκοπέλου στη θέση Κοτρωνάκι, σε μια πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Γλώσσας. Η εκκλησία χτίστηκε τον 18ο  αιώνα και ανήκει στη μονή της Λαύρας του Αγίου Όρους.

Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο. Η δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ηλεκτρονικής πληροφορίας από οποιονδήποτε κατοχυρώνεται τεχνικά και νομικά σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.